Sinds 1895

Jaren 30 Aalders Schoenmode bestaat inmiddels alweer meer dan 125 jaar, en is altijd op dezelfde plek gevestigd. Met onze compleet vernieuwde winkel en deze nieuwe website laten we graag zien hoe toonaangevend we zijn in kwalitatieve schoenen en hoogstaande service. Juist die jarenlange ervaring maakt dat we een goed oog hebben voor nieuwe trends, de beste merken en een goed advies.

We gaan graag even met u terug in de tijd. Loopt u mee?

Hoe het begon (1895–1930)

Het was Petrus Wilhelmus Aalders (Piet) uit Oudste foto 1Oerseveld die in 1895 het huis aan de huidige Ir. Sassenstraat nummer 1 overnam van Frits Marneth. Piet was schoenmaker, die zijn vak leerde in Lichtenvoorde, van waar uit hij elke keer naar Oer (Ulft-Zuid, zo genoemd vanwege de ijzerhoudende grond) ging. In het einde van de 19e eeuw bouwde Marneth een bierhuis in Oer (het latere café Schepers), zodat het pand vrijkwam.De foto toont de schoenwinkel omstreeks 1910. Aan de linkerkant is de kleine etalage zichtbaar.

Schoenen voor enkele guldens in de jaren dertig, veertig en vijftig

Hoofdstraat Ulft met rechts winkelIn 1936 werd het oude pand vervangen door het huidige. Willem Aalders (“Willem van Piet”, zoals hij in Ulft toen heette) zorgde voor de modernisering van de winkel. Op de
foto links kijkt u op de hoek van de Ir. Sassenstraat en ziet u rechts de winkel van P.W. Aalders & Zn.

Advertentie 1941 - detailHet was een tijd waarin telefoonnummers nog slechts drie cijfers telden. Afgebeeld zijn enkele advertenties uit de jaren ’40, waarin de firma Aalders via nummer 333 te bereiken was. ‘Lage Heerenschoenen’ kostten 4,95 gulden. Allemaal in hetzelfde model, maar in diverse uitvoeringen, dat wel.

Het familieverdriet in 1962

Eind 1962 overlijdt Willem Aalders, die toen ook bestuurslid van de Ulftse ondernemersvereniging “de Hanze” was. In diezelfde tijd overleden Willems 17-jarige dochter Ria en zijn zus Anna, die beiden ook in de winkel werkten. In een tijdsbestek van vijf maanden was het bedrijf drie onmisbare krachten kwijt. De nog maar 19 jaar jonge Stef, die zijn opleiding aan de vakschool in Waalwijk net voltooid had, nam het roer over.

De verbouwing in 1968De grote verbouwing in 1968
In 1968 wordt de zaak ingrijpend verbouwd. Het vakblad Schoen Express meldt op 3 oktober: “De gemoderniseerde zaak ademt een ruige, warme sfeer, eigen aan de streek. De verkoop is geheel gebaseerd op het voorkeuze-systeem. Het winkeloppervlak neemt toe van 40 m2 tot 110 m2. De 15 meter lange etalage maakte de renovatie compleet.

De rijen voor de deur in de jaren ‘70 en ‘80

In 1970 trouwde Stef met Jannie, die na de komst van twee kinderen ook in de zaak ging werken. In 1971 werd dochter Esther geboren. Zij werkt al sinds 1986 in de winkel en zet inmiddels de familietraditie van de zaak voort. De jaren ‘70 en ‘80 verliepen zonder noemenswaardige gebeurtenissen. Wat in het geheugen blijft hangen, zijn de destijds befaamde opruimingsweken die beperkt waren tot enkele weken per jaar. Vandaag de dag niet heel bijzonder meer, maar circa 30 jaar geleden verdrongen zich ’s ochtends voor opening rijen mensen voor de winkeldeur. In de winkel was het daarna zo druk, dat klanten via de (privé)achterdeur het pand dienden te verlaten. Nieuwe klanten werden in groepen binnengelaten.

De vierde generatie aan het roer

Sinds 1998 werkt Esther fulltime in de winkel, nadat zij in 1991 de Detailhandelsschool afrondde en elders ervaring opdeed. Nieuwe damesmerken werden ingekocht. De herencollectie werd uitgebreid met het exclusieve Nederlandse merk Van Bommel, dat zijn herenschoenen sinds 1734 maakt en daarmee ook een familiebedrijf is met een rijke historie.  

In 2012 was het precies vijftig jaar geleden dat Stef de winkel van zijn vader overnam. Met dochter Esther die nu eigenaar is, heeft de vierde generatie de familietraditie voortgezet. In 2016 pakte zij de vernieuwing van de winkel grondig aan met een modern interieur en een nieuwe huisstijl. Op diverse plekken komt u hier een subtiele verwijzing naar onze historie tegen, maar onze actuele schoenencollectie staat uiteraard voorop. Ons nieuwe logo heeft een retro-look en verbindt het heden met het verleden. In 2017 zijn we met onze webshop gestart, zodat we ook online met de tijd meegaan.

Honderdvijfentwintig jaren jong… We kijken natuurlijk vooral naar de dag van morgen en niet alleen terug. U bent van harte welkom om zelf te ervaren hoe eigentijds onze collectie is!

Aalders Schoenmode bestaat 125 jaar en ontvangt predicaat Hofleverancier

Als familiebedrijf in de detailhandel 125 jaar bestaan, dat is voor niet veel bedrijven in Nederland weggelegd. Aalders Schoenmode in Ulft werd maandag 21 september 2020 door burgemeester Otwin van Dijk (Oude IJsselstreek) bekroond tot Hofleverancier. Deze koninklijke titel is het trotse hoogtepunt van dit jubileumjaar.

Eigenaar Esther Aalders is de vierde generatie in de familie Aalders die de schoenenzaak nu leidt. “Dat we onszelf sinds afgelopen maandag ‘Bij Koninklijke Beschikking Hofleverancier’ mogen noemen is een enorme eer. Er zijn in Nederland zo’n 500 bedrijven met een ‘onberispelijke reputatie’ die deze titel mogen dragen. In Ulft zijn we het enige bedrijf.” Meer weten hierover? Klik hier.